Rogaliki kebabowe – mój przepis na domowe ładowanie baterii

Rogaliki kebabowe…
rogaliki kebabowe

Dzisiaj nietypowo, na blogu o rozwoju osobistym i motywacji, przepis kulinarny. Ale czy na pewno jest to u mnie dziwne? Nic nie dzieje się bez przyczyny – to jest mój kolejny pomysł na MOJE ładowanie baterii! Kiedy mam dosyć pracy przy komputerze lub jestem po prostu zmęczona pracą, uciekam do kuchni.

 
Co daje mi gotowanie?
– Motywuje – robiąc coś innego niż na co dzień w pracy zawodowej, czerpię z tego przyjemność, myślę o innych rzeczach i UWAGA! Wpadam często na jakiś pomysł do wykorzystania np. na blogu. Pisałam o tym wcześniej w poście o leniuchowaniu, że aby rozwiązać jakiś problem dobrze jest zająć się czymś innym, najlepiej relaksem, by nastąpiła tzw. EUREKA!  
– Poprawia humor – już sama myśl że przygotowuje posiłek dla najbliższych i że jest to coś wyjątkowego, coś co uwielbiamy wszyscy poprawia mi nastrój, a jeszcze potem widok zadowolenia na twarzach męża i syna! To jest to co uwielbiam!
Urabiając ciasto masz możliwość odreagowania jakiejkolwiek złości nagromadzonej w  sobie J

Lepiąc ćwiczysz cierpliwość i wytrwałość. Za tym elementem nie przepadam, nie przepadam za pracami monotonnymi ale mam na to sposób, uczę się cierpliwości!

A więc, chcesz poznać przepis na coś pysznego?
 
 
ROGALIKI KEBABOWE
 
Przepis
 
Farsz
 
2 średnie cebule
1 czerwona, 1 żółta papryka
½ kg pieczarek
½ kg piersi z kurczaka
Przyprawa gyros
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
20dkg żótego sera do starcia
Vegeta, pieprz, sól
=================
 
Wykonanie
 
Pierś z kurczaka kroję drobno, mieszam w przyprawie gyros i podsmażam na patelni. Wsypuje do większej miski lub garnka, w którym przygotowuje cały farsz
Warzywa kroję drobno lub ścieram. Na patelni duszę pieczarki z cebulą i wysypuje do wcześniej przygotowanego mięsa, następnie duszę paprykę i również przerzucam do garnka.
Całość mieszam, doprawiam Vegetą, solą i pieprzem, dodaję koncentrat pomidorowy.
Ścieram na dużych oczkach ser i również łącze z całością farszu (dobrze jeśli jest już przestygnięty).
 
motywacja
 
 
Ciasto
 
Składniki
1 kg mąki
10dkg drożdży ¾ kostki masła
1 łyżka cukru
Szczypta soli
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka oregano
½ litra mleka
================
 
Wykonanie
 

Mleko podgrzewam tak, by było ciepłe nie gorące, dodaje drożdże, 2 łyżki mąki i robię rozczyn. Pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W misce wsypuje mąkę, oregano, sól, roztopione ale chłodne masło, żółtka i jajko. Dodaję wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ugniatam, ciskam i rzucam! I wyżywam się i wspominam wszystkie nieprzyjemności tygodnia J  Zostawiam do wyrośnięcia, bym sama nabrała siły po tak wyczerpującym ale satysfakcjonującym etapie.
Po wypiciu kawy zabieram się za wykrawanie. Nie mam specjalistycznego sprzętu nie wiem nawet czy takowy istnieje więc robią to szklanką. Rozwałkowuje ciasto na stolnicy i wykrawam, nakładam farsz, lepię paluszkami ćwicząc w ten sposób cierpliwość i wytrwałość. Ułożone na blaszce pierożki pędzluje rozbełtanym białkiem.
Nagrzewam piekarnik na 180 st. z termoobiegiem i  wstawiam blachę na 20 min. I się piecze!
 
motywacja
 
=====================
 

Rogaliki kebabowe – Wskazówki:

  • Farsz robię dzień wcześniej, na spokojnie, planuje tak pracę by mieć na wszystko czas i nie zniechęcić się. I tak musi być w pierożki wkładany na zimno.
  • Na drugi dzień wyrabiam ciasto, czekam aż rośnie i wykrawam i lepię pierożki. Z przepisu wychodzi mi ok 3-4 blach do pieczenia. Najpierw przygotowuje pierożki od razu na 2 blachy, potem nagrzewam piekarnik i piekąc pierwszą porcję przygotowuje kolejne. W ten sposób nie mam przestoju nagrzanego piekarnika .
  • Farsz zawsze mi zostaje, więc wykorzystuje go do innej potrawy, np. zapiekam w cieście francuskim lub naleśnikach.
  • Pierożki mogą być daniem obiadowym lub smacznym daniem na imprezkę domową. Smakują na ciepło ale i na zimno, z sosem ( u nas sprawdza się czosnkowy) SMACZNEGO!
  • Pierożki dzielę na porcję i mrożę – jak potrzebuje szybkiego obiadu to je odmrażam, podgrzewam w mikrofali i obiad gotowy! To również  świetna potrawa na uroczystość domową gdy spodziewasz się gości.
  • Jak Ci się podobał przepis? Robiłaś/eś też takie? A może piekąc lub gotując coś innego najlepiej odreagowujesz i ładujesz baterię? Podziel się swoim przepisem

 

Podobał Ci się tekst?

26 thoughts on “Rogaliki kebabowe – mój przepis na domowe ładowanie baterii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *